Achtergrond
In de participatiesamenleving doen jong en oud, met of zonder beperking, naar vermogen mee. Dat lukt veel mensen, soms samen met anderen, al is niet iedereen hiertoe in staat of bereid. Zelfregie is belangrijk maar het levert soms ook knelpunten op. De participatiesamenleving kent haar eigen lokale kleur, en haar eigen specifieke uitdagingen. Dat vraagt beleidsmakers met visie en een lange adem en veerkrachtige, ondernemende professionals die weten hoe mensen in beweging komen.
Visie
Om invulling te geven aan de gewenste participatie van inwoners is het essentieel dat gemeenten en maatschappelijke organisaties samen een visie op de kwaliteit van de lokale samenleving formuleren en vaststellen hoe die stap voor stap gerealiseerd kan worden. Hierbij is maatwerk en flexibiliteit belangrijk om aan te kunnen sluiten bij mogelijkheden en beperkingen van mensen in diverse leefsituaties. Essentieel is om te investeren in werkzame aanpakken die de betrokkenheid tussen mensen onderling, bij de samenleving en het beleid vergroten. Beleidsmakers hebben een belangrijke rol om dit proces te regisseren en te faciliteren. Maar ook om te kunnen loslaten, om het werkelijk toe te vertrouwen aan inwoners. Dit is een uitdaging die een nieuwe opstelling en werkwijze van ambtenaren vraagt.
Wat doen wij voor onze opdrachtgevers
Stade Advies zet graag haar jarenlange praktijkexpertise in het stimuleren en faciliteren van participatie in voor gemeenten, maatschappelijke organisaties en inwoners.
Aanpak
– Begeleiden visietraject met beleidsmakers, inwoners en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties
– Adviseren gemeenten bij invulling of herijking participatiebeleid
– Adviseren maatschappelijke organisaties ten aanzien van vrijwilligersbeleid
– Uitvoering van quickscans en evaluaties
– Samenwerking tussen formele en informele organisaties stroomlijnen
– Platform bieden voor kennisuitwisseling en nieuwe initiatieven
– Deskundigheidsbevordering professionals en ambtenaren over werkzame tools en innovatieve aanpakken